Kwas Askorbinowy, znany również pod nazwą witamina C, jest zaliczany do jednych z najlepiej przebadanych chemicznych związków. Warto zatem wiedzieć, jaką pełni on rolę w organizmie człowieka i w czym znajdziemy najwięcej witaminy C. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące kwasu askorbinowego. Zachęcamy do zapoznania się z jego treścią!
Kwas askorbinowy – jaką pełni rolę w organizmie człowieka?
Kwas askorbinowy pełni wiele funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim reguluje on procesy pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty, wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne oraz przyspiesza gojenie się ran. Warto regularnie dostarczać organizmowi kwas askorbinowy, ponieważ spowalnia on procesy starzenia się skóry, reguluję produkcję kolagenu oraz obniża ciśnienie krwi i stężenie złego cholesterolu (LDL). Kwas askorbinowy wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają DNA i zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Witamina C zapobiega też zachorowaniom na schorzenia sercowo-naczyniowe.
Czy kwas askorbinowy jest najlepszy na przeziębienie?
Kwas askorbinowy jest przez wiele osób uznawany za najlepszą substancję na wzmocnienie odporności. W roku 2007 lekarze ogłosili jednak, iż jest to mit. Mimo to wciąż wiele osób nagminnie kupuje w okresie zachorowań witaminę C, uznając ją za lek na przeziębienie i grypę.
Zobacz koniecznie:
Zostało przeprowadzonych wiele badań, które miały na celu ustalenie, czy witamina C skraca czas trwania przeziębienia, zmniejsza ich częstotliwość lub nasilenie. Ich wyniki wykazały jasno, iż przyjmowanie kwasu askorbinowego w trakcie infekcji nie skraca czasu jej trwania ani nie zmniejsza jej nasilenia. Wykazano jednak, iż zapobiegawcze przyjmowanie tej substancji skraca czas trwania przeziębienia, ale zaledwie w 8 do 14%. Warto jednak wiedzieć, iż witamina C przyjmowana przez sportowców znacznie zmniejsza ryzyko przeziębienia – nawet do 50 procent. Warto zatem dostarczać organizmowi odpowiednią ilość witaminy C.
Jakie są objawy niedoboru kwasu askorbinowego?
Niedobór kwasu askorbinowego w organizmie człowieka jest widoczny pod wieloma objawami. Przede wszystkim ma miejsce zwiększona bolesność stawów i ich obrzęk. Osłabienie naczyń krwionośnych to również objaw niedoboru witaminy C. Jeżeli ma miejsce niedobór tej substancji w organizmie, sporo osób zgłasza utrudnione gojenie się ran, spadek odporności oraz większą suchość skóry. Znaną chorobą, która może pojawić się w wyniku znacznego niedoboru kwasu askorbinowego jest szkorbut, czyli choroba, która objawia się krwawieniem, owrzodzeniem dziąseł i wypadaniem zębów. Warto jednak wspomnieć, iż obecnie zapadalność na tę chorobę w dobrze rozwiniętych krajach jest bardzo rzadka, a najbardziej na niedobór witaminy C są narażone osoby palące papierosy.
Czy można przedawkować kwas askorbinowy?
Kwas askorbinowy to substancja rozpuszczalna w wodzie, zatem jest wydalana z organizmu wraz z moczem oraz potem, dlatego też przedawkowanie kwasu askorbinowego jest niezwykle trudne – organizm człowieka ogranicza wchłanianie witaminy C. Jeżeli zaś chodzi o skutki nadmiaru tej substancji w organizmie, to przede wszystkim może wystąpić wysypka skórna, nudności, wymioty czy biegunka.
Wysokie dawki witaminy kwasu askorbinowego w organizmie przyczyniają się też często do zwiększenia kwasowości moczu. Prowadzi to w rezultacie do powstawania uciążliwych kamieni nerkowych.
W czym występuje kwas askorbinowy?
Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w owocach oraz warzywach. Jeśli chodzi o owoce, to największa ilość witaminy C znajduje się o dziwo nie w cytrynie, a np. w dzikiej roży czy czarnej porzeczce. Sporo kwasu askorbinowego znajduje się też jednak w kiwi czy owocach cytrusowych, a najwięcej witaminy C jest w mało znanym owocu – aceroli. W jednej wisience aceroli znajduje się bowiem tyle witaminy C co w kilogramie cytryn! Jeśli chodzi o warzywa, to najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w papryce i natce pietruszki. Witamina C jest substancją nietrwałą i dochodzi do jej strat na skutek np. obróbki termicznej takiej jak gotowanie. Najmniej witaminy C traci się na drodze gotowania na parze, warto zatem przyrządzać warzywa taką metodą. Witamina C jest również bardzo wrażliwa na światło.
Dzienna dawka kwasu askorbinowego
W związku z tym, iż organizm człowieka nie jest w stanie samemu wytworzyć kwasu askorbinowego, musi być on dostarczany najlepiej razem z pożywieniem albo pod postacią suplementów diety. Jeżeli chodzi o dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, to różni się ono w zależności od wieku oraz płci. Dla dorosłych osób dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi od 75 mg dla kobiet do 90 mg dla mężczyzn.
Warto jednak wiedzieć, iż niektóre osoby mają zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Przede wszystkim więcej witaminy C powinny sobie dostarczać osoby borykające się z uzależnieniem od nikotyny oraz alkoholu. Ponadto, osoby w wieku podeszłym, chorujące na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze mają zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. O zwiększonej suplementacji powinny także pamiętać kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią, osoby żyjące w ciągłym stresie, osoby cierpiące na zaburzenia czynności jelit, a także kobiety przyjmujące doustną antykoncepcję hormonalną.